OM ANTONIO AXU

Yrkesskickligheten är hans vapen och repertoaren är bred. Känd för sin villkorslösa kärlek till yrket och sin snudd på maniska perfektionism har Antonio Axu på kort tid etablerat sig som en av Sveriges hetaste frisörer. Kanske är det den okuvliga viljan att bli bäst som framförallt har definierat honom, både som människa och i sin yrkesroll.

– Det som driver mig är en enorm passion för hantverket, säger Antonio Axu.

Visst kan det verka som karriären gått som på räls för den hårt arbetande talangen från söderförort. Men för en ung kille utan kontakter och pengar är vägen från orten till Sibyllegatan lång och krokig. Resan har gått via Paris och Los Angeles, via jobb för de bästa i branschen, som Alexandre Zouari och Giuseppe Franco, samt mängder av tävlingsframgångar och fina utmärkelser, både i Sverige och internationellt.

Som 15-åring kom Antonio Axu in på frisörprogrammet. Det var det första viktiga steget på vägen. För Antonio erbjöd frisörutbildningen inte bara en möjlighet att lära sig drömyrket, den var dessutom en väg ut ur förorten. Parallellt med skolan gick han som lärling och jobbade gratis varje lördag för att lära sig bemästra så mycket av hantverket som möjligt. Målet var redan då att kunna skapa kreationer i världsklass.

Vi 16 års ålder bestämde han sig. Han skulle bli bäst på hår.
Samma år deltog Antonio Axu i sin första europeiska frisörtävling i Paris. Den gången slutade satsningen med en jumboplats, men det var inget som avskräckte Antonio. Han fortsatte tävla i åtta år och skapade sig med tiden en lång och imponerande meritlista full av tunga internationella priser. Bland annat blev han tvåfaldig nordisk mästare i uppsättning och färgdesign. Vid VM 2002 i Las Vegas kom han på fjärde plats i färgning och inte mindre än fem gånger har Antonio Axu blivit nominerad till årets frisör. Endast 21 år gammal fick han äran att göra håret på kronprinsessan Viktoria.

Efter 8 år hos Sveriges hovfrisörer kändes han sig fullärd och bestämde sig att jobba för dom bästa i Paris och reste som 24-åring för att fördjupa sig i hantverket.

Antonio Axu har levt för sin karriär. Levt för styling. Levt för hår. Kompisar, fritid och nöjen har fått stå tillbaka. Det är priset han fått betala. För tävlingsmänniskan Axu har det varit lika mycket en kamp som en resa. En kamp för erkännande, en kamp mot sig själv och sin oförmåga att vara 100 procent nöjd, en kamp mot känslan av utanförskap, en kamp mot konkurrenterna. Revanschsuget och resan är lika vitala delar av Antonio Axus varumärke som yrkesskickligheten och strävan efter perfektionism.

Visst kan man tycka att han kommit en bra bit på vägen, men i Antonio Axus huvud har resan just precis börjat. I sitt nya koncept har kändisarnas favoritfrisör kokat ner sin kunskap och sin kreativitet i en enda exceptionell stylingserie. Tyngdpunkten ligger på innovativa produkter med en tydlig koppling till Axus expertis inom klippning, styling och färgning.

– Att få lansera en helt egen hårvårdsserie som tar avstamp i min erfarenhet och mitt yrkeskunnande är ett av mina största steg i karriären, säger Antonio Axu.

Siktet är naturligtvis inställt på en enda sak: Att bli bäst i klassen. Som alltid för Antonio Axu.